Interview met Rubina                                               
(
Interview door Monique Dumont, 2005.)

Artiestennaam: Rubina
Sterrenbeeld: Vissen
Beroep/bezigheden: beroep: maatschappelijk werkster. Bezigheden: buikdanseres/-lerares

Vertel eens een beetje over jezelf :
Geboren in Djakarta, 48 jaar oud, moeder van 3 kinderen, oma van 1 kleindochter.
Opl
eidingen: Maatschappelijk werk, Secretaresse, Buikdansopleiding bij Yamila, opleiding lichaamstherapie, cursus “werken met energie en intuitie”. Op dit moment in opleiding voor zigeunerdans.

Wat vindt je positief aan jezelf?
Ondernemend, veel energie, enthousiast, nieuwsgierig, leergierig, intuitief.
Wat vindt je niet zo leuk aan jezelf
Eigenlijk accepteer ik mezelf wel zoals ik ben. Ook de zogenaamde minder leuke kanten van mezelf (soms heb ik last van faalangst, onzekerheid, stressigheid, minderwaardigheid, jaloezie) accepteer ik.

Waarover kun jij je ergeren?
Mijn slordigheid. Niet dat ik dat veroordeel (slecht vind), maar het kost me zoveel onnodige tijd, energie en geld.

Wat betekent geluk voor jou?
Geluk is in het hier en nu leven met een open hart.

Wanneer en hoe ben je tot de Oriëntaalse dans gekomen?
Ongeveer toen mijn oudste zoon 1 jaar was, werd ik meegenomen door een vriendin. Zij had nl. een buikdanseres zien dansen in een Maastrichts restaurant (Sharazad) en was razend enthousiast. Mijn vriendin wilde graag samen met mij op les gaan.
Was je meteen verkocht toen je Sharazad zag dansen? Dacht je toen: dat wil ik ook?
Ik vond het wel leuk. Ik was niet zo heel enthousiast. Maar ik vond dat ik wat aan beweging moest gaan doen (lachend). Ik dacht: wat maakt het uit, aerobic, jazzballet of buikdansen. Ik was er in ieder geval niet meteen verliefd op.

Wanneer kwam die ‘verliefdheid’ dan wel?
Sharazad gaf ons het adres van een buikdanseres in Heerlen, Mobarika genaamd omdat Sharazad zelf les gaf in Duitsland, wat voor ons niet gunstig was.
Ik ben toen bij Mobarika op les gegaan, 1 keer per twee weken 2 uurtjes en na een jaar is zij gestopt. Toevallig hoorden buurmeisjes van mij dat ik danste en toen zeiden ze: ‘dat willen wij ook leren,‘ en toen ben ik met een groepje van 3 mensen begonnen met zelf les te geven. Eerst gewoon voor de lol, maar later is het gaan groeien en nu is het een uit de hand gelopen hobby en verdien ik er mijn brood mee.

De liefde voor de buikdans is gaandeweg ontstaan. Het buikdansen heeft gewerkt als een therapie. Helend, confronterend, bewustmakend. Mijn energie ging meer stromen, ik werd me meer bewust van mijn lichaam, ging meer voelen, meer genieten.
In het dansen breng ik mezelf tot uitdrukking. En dat kan van alles zijn: vreugde, liefde, melancholie, vrede, extase.

 

 

 


Rubina geeft de allereerste buikdanslessen op haar zolderkamer.

Klik op de foto voor een groter beeld!

Hoe ben je met Yamila in contact gekomen?
De buikdanswereld was klein in die begintijd. Dus als er al eens een keer een optreden van iemand was, dan ging je daar op af en zo kwam je elkaar tegen.
Toen was er ook nog geen opleiding zoals dat nu wel het geval is. Ik ben zo’n 10 jaar geleden bij Yamila de opleiding gaan doen, omdat ik me meer in de buikdans wilde verdiepen. Sinds die tijd heb ik altijd contact met Yamila gehouden. Op dit moment verzorg ik voor de opleiding de lessen warming up. Ik ben ook als lerares/danseres bij de stichting aangesloten en ook ga ik deel uitmaken van het bestuur van de stichting.Ik ben heel blij met het contact met Yamila. Ze is heel inspirerend voor mij. En ik heb een enorme bewondering voor haar vernieuwende ideeën, haar doorzettingsvermogen. Ze heeft een heel grote bijdrage geleverd aan de groei van het buikdansgebeuren in Nederland.

Wat betekent de Oriëntaalse dans voor jou?
Ik noem het zelf nooit Oriëntaalse dans, ik noem het voor mezelf gewoon buikdans omdat ik me los heb gemaakt van het Oriëntaalse. Ik vind de bewegingen fascinerend maar ik verbind het niet aan het Oriëntaalse. Het is ooit een oerdans geweest, waarschijnlijk gedanst in vele delen van de wereld. Het heeft voor mij te maken met leven, met leven geven, met creativiteit, met natuurlijke bewegingen van het lichaam.
Veel natuurlijke impulsen worden afgeleerd: hard lachen, schreeuwen, zingen, je heupen bewegen, slaan, springen, draaien etc. Buikdansen kan voor sommige mensen een middel zijn om je lijf meer te voelen en te ontdekken wat je zelf prettig vind om met je lichaam uit te drukken. In mijn lessen bied ik mijn kennis en vaardigheden aan. Ook probeer ik een veilige sfeer te creëren, waarin leerlingen zelf kunnen ontdekken wat ze met het buikdansen willen.

Hoe dans je het liefst, vrij of met choreografie?
Dat zijn voor mij twee heel verschillende dingen oftewel appels met peren vergelijken. Ik vind het allebei een uitdaging en ik kan van beide manieren genieten. Bij gelegenheden waarbij ik het publiek kan betrekken, improviseer ik het liefste. Soms werk ik ook met zgn. Halfchoreografie. D.w.z. dat je een basischoreografie uitwerkt, waarmee je tijdens een optreden flexibel mee om kan gaan, mee kan spelen.Dit kan een bepaalde rust in de dans brengen, omdat je de structuur van een nummer helder maakt.Als er een show wordt gedanst met een groep, dan wordt er vrijwel altijd met chorieografie gewerkt. En dat is ook echt genieten, zoals laatst met het buikdansfestival waar we met de leraressen hebben opgetreden.
Wat vind je dan het belangrijkste bij jouw dansen: je uitstraling, je techniek, je gevoel, wat wil je met je dans overbrengen?
Ik denk dat ik alles even belangrijk vind. Om een voorbeeld te geven: je kunt technisch goed zijn, maar er weinig bij voelen. Dat bepaalt weer je uitstraling. Op het publiek kun je dan bijv. kil overkomen. Of je raakt het publiek niet. Een ander voorbeeld: iemand danst puur uit gevoel, maar is technisch niet goed onderlegd. Haar/hem ontbreekt het dan aan middelen om uit te drukken wat hij/zij voelt.

Wat wil je met je dans overbrengen?
Dat kunnen heel uiteenlopende dingen zijn. Het kan een emotie zijn, het kan zijn dat ik een bepaalde sfeer wil creëren, het kan zijn dat ik een verhaal wil vertellen, het kan zijn dat ik bepaalde muziek wil uitdrukken in de dans. Dus ik vertaal dan muziek in een choreografie.

Geloof jij dat Oriëntaalse dans en erotiek samenhoren?
Als je hiermee bedoelt dat het dansen als doel heeft om iemand sexueel op te winden, dan vind ik niet dat deze twee zaken perse samenhoren, maar ik zeg ook niet dat erotiek en buikdans niet samen mogen gaan. Erotiek is geen taboe voor mij. Ik hou niet van vastgestelde regels hierover. Van mij mag iedereen buikdansen aan alles wat hij/zij maar wil, koppelen. En daarbij kun je iemand niet voorschrijven wat hij/zij bij iets voelt. Als iemand een buikdansoptreden als erotisch ervaart, dan is dat zo voor die persoon. En als een ander het als kunst ziet, dan is ook dat ook de waarheid voor die persoon. Als een stripteasedanseres buikdanst en ik vind het een goede show, dan kan ik daar even goed van genieten als van een optreden in een theater waar buikdansen als kunstvorm wordt gepresenteerd.
Ik permitteer mezelf ook alle vrijheid wat het buikdansen betreft. Ik hou me niet aan regels, en ik integreer alle bewegingen die ik mooi vind in de dans. Ook gebruik ik alle soorten muziek. Er is geen muziekstijl waar ik niet op zou kunnen buikdansen of die niet inspirerend voor mij zou kunnen zijn.
Buikdansen is gewoon een ontdekkingsreis. Dus je komt van alles tegen. Voorspelbare dingen, maar ook heel onverwachte dingen. En sommige dingen neem je mee en andere laat je liggen. Zo ontstaat een eigen dans, een eigen stijl. Maar dat is hoe ik er mee bezig ben. Dit zal ik niet aan anderen voorschrijven. Iedereen heeft zijn eigen ontdekkingsreis.

Denk je dat dansen je persoonlijke instelling beïnvloedt heeft?
Alles wat ik in mijn leven ben tegengekomen en wat ik gedaan heb, heeft me gebracht naar waar en wie ik nu ben. Dus ook het dansen. Dansen levert natuurlijk andere ervaringen op dan bijv. studeren of het opvoeden van kinderen. Ik ben in de loop der jaren meer mezelf geworden. Daarmee bedoel ik, dat ik meer kan zien wat van mij is en wat door mijn opvoeding of door de cultuur is aangeleerd. Ik kan daardoor keuzes maken over wat ik daarvan wel of niet wil behouden. Meer jezelf zijn, betekent steeds meer vrij zijn. En het buikdansen is hierop natuurlijk van invloed geweest, maar niet belangrijker dan alle andere dingen in mijn leven (zoals partner, kinderen, studie).

Wat vindt jij belangrijk bij je lesgeven, wat maakt jou een goede lerares?
Toen ik pas begon met lesgeven, kon ik in feite nog helemaal niets. Ik kon niet eens shimmieën. Maar ik kon in ieder nog altijd meer dan mijn leerlingen. Ik merkte dat ik het leuk vond om een ander iets te leren en dat ik goed ben in het overbrengen van informatie. Ik ben dus gewoon maar begonnen en al doende heb ik leren lesgeven. En al doende ben ik gaan ontdekken wat ik belangrijk vind. En dit proces blijft aan de gang. Het is een oneindige weg. Iedere minuut leer ik. Dus wat ik nu kan, daar heb ik meer dan 20 jaar over gedaan.

Antwoord op je vraag:

Wat mij een goede lerares maakt is:
- Dat ik de leerling accepteer zoals zij is. Ik laat iedere leerling in haar waarde.
Hierdoor is het mogelijk   een veilige   sfeer te creëren.
- Dat ik enthousiasme en blijdschap voel bij mijn werk.
- Dat ik de dans technisch beheers en dat ik deze techniek over kan brengen.
- Dat ik me blijf ontwikkelen en nieuwe dingen blijf ontdekken.
- Dat ik de lessen geef zoals dat bij mij past.

Heb je een voorkeur voor lesgeven of optreden en waarom?
Ik heb een voorkeur voor lesgeven en waarom? geen flauw idee…(lachend)
Ik denk dat ik gewoon op aarde ben gekomen om lerares te zijn. Dat; is mijn taak/mijn verantwoordelijkheid hier op aarde. Ik geloof erin dat iedereen op aarde komt met een taak (je zou het roeping kunnen noemen). Als je gehoor geeft aan die “oproep”, dan heb je het gevoel dat je op de juiste plek aangekomen bent, dat je thuis komt.
Dit wil niet zeggen, dat ik optreden niet leuk vind. Ik voel me ook thuis op het podium en ik geniet van de uitdaging om een goede show neer te zetten of om er voor te zorgen dat mensen in een feeststemming komen

Hoe motiveer jij jezelf?
Muziek is de trigger voor mij. Soms bekende muziek en soms muziek waar je niet in eerste instantie aan denkt (zoals hardrock of hiphop). Ik probeer de muziek te voelen in mijn lijf en dan ontstaat er beweging. Het gaat vaak vanzelf en ik geloof erin dat ik hierin door “boven” gestuurd word.

Heb jij last van plankenkoorts?
Vroeger misschien meer, maar ik geloof dat ik er nooit zo heel erg last van heb gehad. Het voelt meer als opwinding, verwachtingsvol. Zoals ik al eerder zei: ik voel me thuis op het podium, ik ben niet bang om mezelf te laten zien.

Welke plannen heb je voor de toekomst?
Ik heb na de opleiding maatschappelijk werk nog verschillende opleidingen gedaan. Eerst een opleiding voor secretaresse, daarna werken met energie en intuitie. De afgelopen 3 jaar heb ik een opleiding voor lichaamstherapie gedaan en op dit moment ben ik ben met een zigeunerdansopleiding. In de toekomst wil ik gaan doen wat ik mijn hele leven al doe nl. alles bij elkaar gooien wat ik geleerd heb. Zo onstaat mijn manier van dansen, mijn manier van lesgeven. Ik voel ook een drive om me meer bezig te gaan bezig houden met spirituele zaken. Zo doe ik samen met een lichaamtherapeute een chakra-buikdanscursus en wil ik met iemand die zich met o.a. NLP en therapeutisch werk bezig houdt, een cursus starten, waarbij bewustwording en groei de uitgangspunten zijn. Verder ben ik bezig een groep op te starten op de Donderdagochtend in Heerlen en die noem ik Buikdansexpressie. Deze groep is bedoeld voor mensen die minder geïnteresseerd zijn in techniek en choreografie, maar zich meer bewust willen worden van hun eigen lijf, vooral willen genieten van het dansen. Het zal in deze lessen gaan om een mix van yoga, meditatie en dans. Verder wil ik les gaan geven in zigeunerdans en/of de bewegingen en stijlen uit de diverse zigeunerdansen integreren in het buikdansen.

Welk advies kun je geven aan vrouwen / mannen die pas beginnen met dansen?
Blijf bij jezelf. Volg je eigen gevoel, je eigen tempo.

Hoe combineer je dansen, kinderen, huishouden, lesgeven?
Ik heb fantastische, zeer zelfstandige kinderen. Ik ben gescheiden en kostwinnaar. Ik moet dus flink wat uren draaien om van het lesgeven te kunnen leven. Het aantal groepen is langzaamaan gegroeid. Ik ben met twee groepen in Maastricht begonnen en dat aantal is nu 10 (in Sittard, Eupen, Heerlen, Maastricht en Genk). Ik ben nu bezig met het opstarten van 3 nieuwe groepen (Heerlen, Echt en Kerkrade). Ook ben ik aan het denken over een kindergroepje. Ik werk ’s ochtends en ’s avonds. Dus ’s middags is er tijd voor huishouden, kinderen, voorbereiden e.d. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Mijn huis is af en toe een puinhoop, sociale contacten staan op een laag pitje maar dat accepteer ik. En mijn kinderen accepteren dit ook. Het is een keuze van ofwel hard werken en lekker leven of meer thuis zijn en zuinig aan doen. Gelukkig heb ik veel energie en krijg ik ook nog eens energie van het lesgeven, omdat ik er zelf van geniet.

Wat vond je van dit interview?

Leuk om te ervaren. Soms werd ik soms overrompeld door de vragen. Over sommige dingen moet ik toch echt wel even nadenken. Misschien zou het beter zijn om de vragen van te voren te krijgen want ik merk dat ik vrij snel antwoorden moet bedenken en dat ik dan niet een volledig antwoord kan formuleren. Daarom ben ik blij dat ik dit stuk nog even kon doornemen en wat kon toevoegen.
Het was wel erg leerzaam om helder te formuleren wat ik normalerwijze alleen denk of voel.© 2013 rubinabellydance.nl

Trefwoorden: buikdans Maastricht buikdansen Maastricht buikdans lessen Limburg leren buikdansen bellydance buikdansschool buikdanslessen buikdans
Limburg en Maastricht buikdans Heerlen buikdansen Heerlen buikdans lessen leren buikdansen Eupen bellydance buikdansschool Heerlen Sittard buikdanslessen Sittard Heerlen Genk Genk Eupen buikdans Sittard Heerlen Maastricht Maastricht Heerlen Sittard Genk Eupen Limburg Oriëntaalse dans Oriëntaals dansen Oriëntal dance Oriëntaalse dansles Les in Oriëntaalsen dans Maastricht belgië belgië buikdansen in belgië buikdansles in belgië limburg limburg belgië genk genk